Objednávka

Novinky ze světa e-knih  

Novinky ze světa e-knih  

28.6.2022 | Redakce Palmknihy
Jaké jsou nejčerstvější novinky ze světa e-knih? MOBI končí, nové a často nečekané e-čtenáře přivedla pandemie a barevné čtečky statečně soupeří s tablety. Čtěte!

Inovace na poli čtení se nikdy nezastaví – a to je jenom dobře, všichni totiž chceme mít možnost číst co nejpohodlněji a nejlépe bez přestávky. A proto se hodí znát ty nejnovější trendy. Co je tedy nového ve světě e-knih?

Soumrak formátu MOBI

Pro většinu čtenářů a čtenářek se svět e-knih dělí na dvě části – Kindle a všechno ostatní. Zatímco majitelé a majitelky PocketBooků, čteček Onyx nebo Kobo kupují a stahují e-knihy ve formátů epub, pro Kindle je potřeba poohlížet se po formátu MOBI. Tento formát vyvinula francouzská společnost Mobipocket, kterou následně koupil Amazon, výrobce čteček Kindle.  A právě Kindle letos oznámil, že přestane formát MOBI podporovat. 

Změny se přitom týkají především zasílání e-knih do čteček přes službu Send to Kindle. S tou se pojí i jedna z nevýhod formátu MOBI - soubory tohoto typu jsou větší než epub a u rozsáhlejších knih se někdy při posílání do čtečky objevovaly problémy. Nová možnost používat na Kindlech plnohodnotně epub bude ovšem velkým zjednodušením pro všechny tvůrce a tvůrkyně e-knih a také pro všechna online knihkupectví. S výjimkou Amazonu byli totiž všichni doteď odkázáni na různé nástroje třetích stran, které převáděly epub do formátů, které „zkousne“ oblíbený a rozšířený Kindle.

Kdy přesně dojde k úplnému soumraku formátu MOBI není jasné, Amazon informoval o konci roku 2022. Možná za rozhodnutím stojí vstřícnost k čtenářům a čtenářkám, pro které teď bude zacházení s e-knihami v Kindlu jednodušší, možná je to snaha vzít konkurenci argumenty, které používá a možná chtějí jen výrobci Kindlu zajistit bezpečnější práci s e-knihami a vyřadit ze hry nástroje třetích stran, které nemusí být vždy bezpečné. Každopádně, pokud máte právě Kindle a nakupovali jste u nás MOBI, nemusíte se bát, vaše e-knihy budou dostupné stejně jako doposud. A v budoucnu pro vás bude shánění nového čtení dokonce jednodušší, ne každý nakladatel totiž e-knihy v MOBI nabízí.

 

E-knižní pandemická renesance 

Co se stane se čtenářskými návyky v letech plných karantén a zavřených obchodů? Knižní trh od roku 2020 jako celek spíše stagnoval. Ovšem s výjimkou – e-knihy podle Zprávy o knižním trhu, kterou vydává Svaz českých knihkupců a nakladatelů, zaznamenaly v roce 2020 37% nárůst. A nárůst zájmu se nezastavil ani s odezníváním pandemie.

Protože v Palmknihách prodáváme e-knihy už více než 20 let, slyšeli jsme všechny možné prognózy. Na jedné straně to, že e-knihy jednoho dne vytlačí tištěné knihy – tomu jsme nikdy nevěřili a ani bychom si to nepřáli, každý formát si podle nás zaslouží své místo v našich knihovnách. Na druhé pak že e-knihy jsou jen pro milovníky technologií, pro technické hračičky a že se proto nemohou uchytit napříč všemi věkovými a zájmovými skupinami čtenářů a čtenářek a jejich popularita tedy musí narazit na strop tvořený láskou k papíru. 

Právě to se v pandemii ukázalo jako velký omyl. Lucka a Denisa z naší zákaznické podpory pomáhaly velké spoustě e-knižních nováčků, mezi kterými byli i osmdesátníci, lidi, kteří nebyli nikdy zvyklí nakupovat online, natož kupovat digitální zboží a používat moderní technologie. Objevila se spousta knihomolů, kteří na svou papírovou knihovnu nedají dopustit, ale přidali k ní i tu digitální. Když nemůžete do knihkupectví ani knihovny, není nic jednoduššího než vyzkoušet e-knihu – navíc na začátku pandemie se především lidé z ohrožených skupin stranili kontaktu s venkovním světem důkladně, kurýry a pošťačky nevyjímaje.

Zprávy o tržbách mluví jasně a ukazují, jak se za poslední dva roky rozrostly řady těch, kdo kromě poliček mají knihovnu i v kapse. My jsme ale byli ještě zvědavější a zajímalo nás, jaké změny jste na sobě vypozorovali vy, čtenáři a čtenářky Palmknih. V průzkumu z letošního jara jsme tak zjistili celou řadu zajímavostí. Třeba že častým důvodem k nakupování e-knih není bezbřehá láska k technice, ale fakt, že domácí knihovničky mnohých z nás praskají ve švech. Jaké další trendy respondenti a respondentky zmiňovali? Především více času na čtení a více přečtených knih. Samozřejmě i to, že častěji sahají po e-knihách. Mezi žánry vládl eskapismus – fantasy a sci-fi nebo naopak romantika, mnozí se k nim uchýlili, aby na chvíli utekli před tíživou skutečností, i když dříve preferovali jiné žánry. Zajímavá pak je stoupající obliba krimi a thrillerů, často s dovětkem, že i u nich si čtenáři a čtenářky paradoxně skvěle odpočinou. Nesoudíme, vidíme to stejně! 

barevne ctecky

Barevné čtečky versus mobily

Letos na jaře se objevila první čtečka s barevným displejem, která si vysloužila přinejmenším částečně pozitivní recenze. PocketBook InkPad Color se vyznačuje jasnějšími barvami, větším kontrastem a bělejšími stránkami, zachovává přitom všechny výhody e-inku. Dokáže ale obstát ve světě, kde kromě černobílých čteček existují také tablety a chytré telefony s velkým displejem?

Barevná čtečka má v porovnání s tabletem či mobilem jasné výhody – výdrž baterie, šetrnost k očím, jemné podsvícení a absenci lesku. Určitě výrazně posouvá čtenářský zážitek u knih obsahujících ilustrace, nákresy či u komiksů. Pokud si ji ale pořídí někdo, kdo je právě na četbu komiksů nebo ilustrovaných knih zvyklý na tabletu, může jako nevýhodu vidět pomalou odezvu displeje i barvy, které jsou oproti jiným zařízením zkrátka utlumené.

To, že v pandemii začalo číst e-knihy množství lidí, kteří neměli se čtečkou zkušenost, také znamená pokračující trend využívání mobilů a tabletů i na běžné e-čtení – není sice tak přívětivé k očím, ale tato zařízení vlastní skoro každý a pro občasné čtení vlastně postačí. Pro takové e-čtenářstvo tedy nebudou barvy ve čtečce žádnou velkou výhodou, jejich zařízení barvy umí také.

Naopak ti, kdo jsou se čtečkou e-knih dávno srostlí a moc rádi by v ní našli místo i pro ilustrované knihy nebo odbornou literaturu plnou grafů, map či nákresů, budou pravděpodobně spokojeni – a jejich oči jim poděkují. Vývoj jde neustále dopředu a jistě nás brzy čekají další pokroky v oblasti barevného e-inku, už teď ale existují alternativy, díky kterým si e-čtení užije každý.

Verze vašeho prohlížeče je zastaralá!

a může vykazovat chyby v průběhu nákupu či v samotném zobrazení.
Pro nerušený nákup aktualizujte váš prohlížeč na nejnovější verzi nebo zvolte jiný prohlížeč.

Otevřít v Microsoft Edge Přesto pokračovat